Action Air käytännössä
Toiminnallista ammuntaa muovikuulapistooleilla
Action air eli 6 mm kaasutoimisilla airsoft-pistooleilla ammuttava practical-ilmapistooli on toiminnallista ammuntaa, jossa tuloksen ratkaisevat saadut osumat suhteessa suoritukseen käytettyyn aikaan.
Action air on lisännyt suosiotaan myös Suomessa ja sitä harrastetaan monessa ampumaseurassa. Laji on pääsääntöisesti sisälaji eli kilpailut rakennetaan sisätiloihin kuten liikuntahalleihin tai vastaaviin tiloihin.
Action airia on harrastettu sekä Suomessa että maailmalla hieman yli kymmenen vuoden ajan. Lajin ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin viime vuosikymmenen alkupuolella ja ensimmäiset MM-kilpailut vuonna 2018 Hong Kongissa, jota voi pitää eräänä lajin syntysijoista.
Practical-ammunta urheiluna kehittyi nykymuotoonsa 1970-luvulla Yhdysvalloissa, rantautui Suomeen 1980-luvun alussa ja nykyisin sitä harrastetaan ympäri maailman, enemmän kuitenkin perinteisillä ruutiaseilla, pistoolilla, kiväärillä ja haulikolla. Lajin kattojärjestönä toimii International Practical Shooting Confederation eli IPSC. Suomessa practicalia harrastetaan Suomen Ampumaurheiluliiton alaisissa urheiluseuroissa.
Action air on sääntöjen ja kilpailuiden osalta 90-prosenttisesti samanlainen laji kuin ruutiaseilla ammuttava practical. Suurin ero tulee käytettävästä kalustosta eli action airissa aseina käytetään 6 mm muovikuulaa ampuvia kaasutoimisia airsoft-pistooleita. Laji sopii hyvin practical-harrastusta aloittaville sillä sen aloituskustannukset ovat edullisia ja airsoft-pistoolit sopivat hyvin myös nuorten ampujien käyttöön eivätkä edellytä aseenkantolupaa.
Hyvä ampumasuoritus vaatii monia ominaisuuksia
Action airissa käytettävät taulut ovat 60-prosenttiseksi pienenettyjä IPSC-pahvitauluja tai peltitauluja, jotka kaatuvat osumasta. Kilpailu koostuu useasta eri mittaisesta asemasta, joissa ammutaan yleensä 10-32 laukausta. Yhden aseman suoritus sisältää haasteen, jonka ampuja voi ratkaista haluamallaan tavalla sääntöjen puitteissa ja sujuva suoritus edellyttää aina mahdollisimman nopeaa, mutta myös tarkkaa ampumista.
Ammuttavat asemat ovat aina erilaisia. Tulokset muodostuvat ampumasuorituksissa saatujen osumien suhteesta käytettyyn aikaan eli practical-ammunta edellyttää kilpailijalta monipuolisia urheilijan taitoja. Ampujan on kyettävä pitkän kilpailupäivän aikana keskittymään jokaiseen suoritukseen niin että hän selviytyy annetuista haasteista tasapainottaen ongelmanratkaisukykynsä, ampumanopeutensa ja -tarkkuutensa sekä taitonsa liikkua asemalla mahdollisimman ripeästi.
Turvallisuus aina etusijalla
Koska practicalissa aseman ampumasuoritus kestää yleensä vain 4-30 sekuntia jona aikana kilpailija ampuu parhaimmillaan useita laukauksia sekunnissa ja toimitaan ampuma-aseiden kanssa, korostuu turvallisuuden merkitys. Lajin harrastajat Suomessa käyvät aluksi peruskoulutuksen jossa opetellaan säännöt, turvallisuusmääräykset ja turvallinen tapa toimia ampuma-aseiden kanssa rata-alueella. Ampumasuoritusta valvoo aina tarkasti ratatuomari, joka puuttuu tarvittaessa havaitsemiinsa turvallisuusrikkeisiin. Tämä pätee myös action airiin.